Gastouder en gastouderschap

Wat moet je weten van gastouders en gastouderschap

mylan 218px

De gastouders en gastouderschap worden vaak nog ten onrechte ondergewaardeerd. De persoonlijke aandacht van de gastouder zorgt ervoor dat je kind zich optimaal kan ontwikkelen. Doordat het aanbod van activiteiten is afgestemd op de behoefte van je kind,  krijgt deze dus alle aandacht die het verdient.

Flexibele opvang voor ouder(s) en kind

Gastouderopvang combineert maatwerk en flexibiliteit en is daarom uiterst geschikt voor ouders met een drukke baan of ouders die juist op onregelmatige tijden werken. Je kunt dan in de knel komen met de openingstijden van het kinderdagverblijf. Jouw gastouder kan hier makkelijk op in spelen door de werktijden op jouw behoefte af te stemmen. Komt het een keer zo uit dat je wat later bent, dan kan in overleg met je gastouder je kindje eventueel mee eten. Daarnaast hanteert de gastouder net als op een kinderdagverblijf een vaste dagindeling, echter met het verschil dat er specifiek rekening wordt gehouden met de behoefte van jouw kind. Voelt je kind zich niet zo lekker, dan zal de gastouder hier rekening mee houden. In tegenstelling tot het kinderdagverblijf waar je jouw kind dan op moet halen. Als ouder kun je samen met je gastouder afspraken maken over de dagindeling en de begeleiding van je kind.

lumc218

Welbevinden bij gastouders is hoger !

Volgens onderzoek van de universiteit van Leiden uitgevoerd door prof. dr. Rien van IJzendoorn blijkt dat de gastouderopvang in vergelijking met kinderdagverblijven gunstiger naar voren komt: het welbevinden van kinderen is hoger, de opvoeders zijn sensitiever en er is minder lawaai en stress waardoor de kinderen zich makkelijker kunnen concentreren. Een gastouder vangt de kinderen in haar eigen huis op of aan huis bij de ouders als de ouders aan het werk zijn. Dit betekent voor zowel de ouders als de kinderen veel meer rust en gemak. Ook zijn veranderingen van de opvangtijden meestal geen probleem. Een dag wisselen is vaak een kwestie van onderling afstemmen.

Wat als je “de beste gastouder” al hebt?

Het kan zomaar zijn dat je al een gastouder hebt. Opa en oma vangen bijvoorbeeld je kindje op, die kunnen dat als geen ander. Ze zijn betrokken bij de kleinkinderen, maar het kan ook zijn dat je zusje, nichtje, vriendin of tante de opvang verzorgt. Dan kunnen wij ervoor zorgen dat deze als gastouders worden geregistreerd en een eerlijke vergoeding voor het werk ontvangt.